- Οκλαχόμα
- (Oklahoma). Ομόσπονδη Πολιτεία (181.089 τ. χλμ., 3.493.714 κάτ. το 2002) των νοτιοκεντρικών ΗΠΑ. Πρωτεύουσα είναι η Οκλαχόμα Σίτυ (506.132 κάτ. το 2000), σημαντική βιομηχανική πόλη, στον ποταμό Νορθ Κανάντιαν Ρίβερ, στην καρδιά μιας περιοχής πλουσιότατης σε πετρέλαιο. Η Ο. συνορεύει με το Κάνσας στα Β, το Μιζούρι στα ΒΑ, το Αρκάνσας στα Α, το Τέξας στα Ν και ΝΔ, το Νέο Μεξικό στα Δ και το Κολοράντο στα ΒΔ.
Στο τοπίο επικρατούν οι οριζόντιες γραμμές, που διακόπτονται στο ανατολικό τμήμα από τα παλαιοζωικά ανάγλυφα των Μπόστον Μάουντηνς και των δυτικών Ουώσιτα Μάουντηνς. Το έδαφος ανυψώνεται βαθμιαία περίπου από τα 110 μ. του νοτιοανατολικού τμήματος, το οποίο περιλαμβάνεται στην παράκτια πεδιάδα που βρέχεται από τον Κόλπο του Μεξικού, μέχρι τα 1.516 μ. του Μπλακ Μέσα, του ψηλότερου όρους της Πολιτείας, στο βορειοδυτικό άκρο.
Κυριότεροι ποταμοί είναι ο Αρκάνσας και ο Ρεντ Ρίβερ, παραπόταμοι του Μισισιπή· ο πρώτος δέχεται τον Νηόσο, τον Βέρντιγκρις, τον Σωλτ Φορκ Ρίβερ, τον Σίμαρον, τον Νορθ Κανάντιαν Ρίβερ και τον Κανάντιαν Ρίβερ· και ο δεύτερος τους Καϊαμίτσι, Ουώσιτα και τον Νορθ Φορκ οφ Ρεντ Ρίβερ. Πολυάριθμες είναι οι τεχνητές λίμνες, που δημιουργήθηκαν με το φράξιμο του ρου μερικών από τους μεγαλύτερους ποταμούς.
Το κλίμα είναι υποτροπικού τύπου, υγρό με ζεστά καλοκαίρια, ήπιους χειμώνες, και άφθονες βροχοπτώσεις στα Α και στο κέντρο, και ηπειρωτικό με ισχυρές θερμικές διακυμάνσεις και αραιές βροχοπτώσεις στα Δ.
Η γεωργία (δημητριακά, αραχίδες, φρούτα, κηπευτικά, βαμβάκι) εμποδίζεται από διαβρωτικά φαινόμενα του εδάφους. Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η κτηνοτροφία βοοειδών, χοίρων και προβάτων. Η μεγαλύτερη όμως πλουτοπαραγωγική πηγή είναι, από τις αρχές του 20ού αι., η εξόρυξη πετρελαίου, για το οποίο η Ο. είναι μία από τις πλουσιότερες Πολιτείες των ΗΠΑ. Μαζί με το πετρέλαιο, το υπέδαφος παρέχει επίσης φυσικό αέριο, γαιάνθρακες, ψευδάργυρο και μόλυβδο. Η βιομηχανία, εκτός από τα διυλιστήρια πετρελαίου, είναι σημαντική και στους τομείς υαλουργίας και τσιμέντου.
Η σημαντικότερη πόλη, μετά την πρωτεύουσα, είναι η Τούλσα, ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του κόσμου για τη βιομηχανία πετρελαίου· από τις άλλες πόλεις μεγαλύτερες είναι: η Πόντσα Σίτυ, η Ήνιντ, η Στιλγουώτερ, η Μπάρτλεσβιλ, η Μάσκογκη, η Σώνη, η Νόρμαν, η Άλτους, η Λώτον και η Άρντμορ.
Η περιοχή εξερευνήθηκε από τους Ισπανούς κατά τον 16o και 17o αι. Το 1680 προσαρτήθηκε στη Γαλλία, το 1762 την πήραν οι Ισπανοί, αλλά την ξαναπήραν οι Γάλλοι, οι οποίοι, το 1800 την πούλησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν έγινε η αγορά της Λουιζιάνας (Louisiana Purchase) το 1803. Το 1890 έγινε Έδαφος με την προσθήκη του Εδάφους της Σίμαρρον και το 1907 αποτέλεσε μέρος της Ένωσης.
Μνημείο στη μνήμη των θυμάτων ητς τρομοκρατικής επίθεσης στην Οκλαχόμα, που έγινε πριν πέντε χρόνια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 168 άνθρωποι.
Dictionary of Greek. 2013.